Evimin hasar durumu nedir? Evim hasarlı mı? (e-Devlet hasar tespit sorgulama ekranı)
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesinde bulunan vatandaşların adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden veya hatatespit.csb.gov.tr adresinden konutlarının hasar durumunu görebileceklerini bildirdi. .
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“-Vatandaşlarımız adres ve TC kimlik numaralarını girerek, “e-Devlet” uygulaması üzerinden veya “hasartespit.csb.gov.tr” adresinden konutlarının hasar durumunu görebilirler. 16 bin 900 arama kurtarma çalışanımız ve 3 bin 25 aracımızla vatandaşlarımızı enkazdan son ana kadar kurtarmak için her zaman gayret edeceğiz.
– Gaziantep’te 15 bin 350 çadırın heyeti tamamlandı; Bölgede acil olarak toplam 25 bin çadır kurulması planlanıyor.
– Gaziantep’te geçici barınma merkezleri olarak 130 bin vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Gaziantep’te 4 bin 475 bina ile 12 bin 423 konut ve iş yerinin ağır hasarlı ve yıkılmış olduğu belirlendi. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm ekibimizle birlikte çalışmalarımızı yürüteceğiz” dedi.
İşte eşya hasar tespit tarifleri;
HASARSIZ BİNALAR
Depremde herhangi bir hasar görmemiş bir yapıdır. (Binadaki deprem öncesi hasar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
HAFİF HASARLI BİNALAR
Deprem ve duvarlardan dökülen sıva nedeniyle binanın boya, sıva ve duvarlarında ince çatlaklar oluşan yapılardır. (Binadaki deprem öncesi hasar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanımında bir sakınca yoktur.
ORTA HASARLI BİNALAR
Deprem nedeniyle yapının duvarlarında çatlaklar ve taşıyıcı elemanlarında ince çatlaklar oluşan yapılardır. Binada depremden önce meydana gelen hasar ve kusurlar değerlendirilmez.
“Orta” hasarlı yapıda, taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı tamir edilmeden) veya güçlendirme yapılmadan yapı kullanılmamalıdır. Eşyalar tahliye edilebilir.
AĞIR HASARLI BİNALAR
Depremler nedeniyle yapının taşıyıcı elemanlarında geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmalarının olduğu yapılardır. “Ağır” hasarlı yapılar, telafisi mümkün olmayan taşıma gücü kaybı ve geri dönüşü olmayan (dayanım ve ekonomiklik açısından) hasarlı binalar olarak tanımlanmaktadır.
ACİL YIKILACAK BİNALAR
Deprem nedeniyle yapının taşıyıcı elemanlarının kalıcı olarak yer değiştirdiği ve kısmen veya tamamen yıkıldığı yapılardır. Hiçbir şekilde kullanılmayan bu binalara girilemiyor ve eşya tahliyesi yapılamıyor.