Tutuklu AK Parti Genel Başkanı: Uğruna sözleşme yapmayı kabul ettim
Maraş merkezli depremden etkilenen Antep’in Nurdağı ilçesi Belediye Başkanı Ökkeş Kavak, ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçlamasıyla tutuklandı. Kavak’ın müteahhidi olduğu iki apartman depremde yıkıldı, 70 kişi hayatını kaybetti. Kavak depremde ağabeyi Osman, Osman Kavak’ın oğlu Fatih, kızı Zilan, amca kızları ve amca oğulları olmak üzere 10 yakınını kaybetti.
Gazeteci İsmail Saymaz bugünkü yazısında Kavak tabirini kullandı. Kavak, yakınlarının ‘haydi ruhsat alalım, vergi sicilin var, müteahhit gösterelim’ dediğini ve ‘hatırına’ kabul ettiğini söyledi. Ökkeş Kavak, yıkılan Emek ve Kavak Apartmanı’nda müteahhitin kağıt üzerinde gösterildiğini savundu.
Saymaz, yazısında şu bilgileri paylaştı:
“AK Parti Belediye Başkanı Ökkeş Kavak, yıkılan ve 70 mezar bulunan iki binanın müteahhidi olduğu gerekçesiyle 25 Şubat’ta tutuklandı. Kavak’ın ifadelerinden binaların kaçak olduğunu, mimarı bile olmadığını, yerleşildikten çok sonra ruhsat verildiğini anlıyoruz.
Yıkılan iki bina Beşpınar Mahallesi’nde.
Biri Emek, diğeri Kavak Apartmanı.
Savcılıktan yapılan açıklamaya göre Emek Apartmanı’nda 45 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında Kavak’ın kardeşi Osman, Osman’ın oğlu Fatih, kızı Zilan, amca kızları ve amca oğulları da dahil olmak üzere 10 yakını hayatını kaybetti.
Kavak, ifadesinde apartmanın bulunduğu arsanın kardeşi Osman’a miras kaldığını ancak tapuya intikal etmediğini söylüyor. Kardeşleri ve akrabaları yerde ortaklaşa bina yaparken, kendisinin müteahhidi olmadığını savunuyor.
İnşaatın yapımını kardeşi Osman ile amcasının oğlu Hacı Mehmet Kavak ve İsmail Hakkı Yıldırım’ın takip ettiğini öne sürüyor. Hadi ama, bugün üçü de hayatta değil.
İnşaat 1998 yılında başladı ve dört yıl sürdü.
Apartman sakinleri 2002 yılında ruhsatsız binada oturmaya başladı.
Lisans 2010 yılında verildi.
Kavak, ruhsat verildiğinde kağıt üzerinde müteahhit olarak gösterildiğini iddia ediyor.
Devam eder:
“Bir hırdavat dükkanım vardı. Ben vergi mükellefiydim. Apartmandaki yakınları, ‘Ehliyet alalım, vergi siciliniz var, müteahhit olarak göstereceğiz’ dedi. Arsa benim üzerimde olduğu için göreceli çıkarlarımız nedeniyle kabul ettim. Bina için yaptığım başvuruda müteahhit olduğumu beyan ettim.”
Kavak, “hafızadan dolayı” kabul ettiğini söylerken, “Bu büyüklükte bir deprem olacağını tahmin etmemiştim” diyor. Apartmanda oturmadığını söylüyor.
Yerde bir pazarın işlediğini ve sütunun kesilmiş olabileceğini savunuyor.
Kavak’ın soyadını taşıyan Kavak Apartmanı’nda 25 kişi yaşamını yitirdi.
Bu binanın inşaatına 1997 yılında başladıklarını belirten Kavak, “Profesyonel bir ekiple çalışmadık. Çevremizden ve tanıdıklarımızdan malzeme, işçilik ve ustalık desteği aldık” diyor. Hata yapmamak için “Ne ben ne de bir başkası tek yüklenici değildik” diyor.
Binanın 2001 yılında bitirildiğini ve 2013 yılına kadar ruhsatsız olduğunu itiraf ediyor. 2002-2012 yılları arasında binada yaşadığını söylüyor. Nurdağı’ndaki hakim ve savcıların bile kaçak binada konut kiraladıklarını kaydediyor.
Çalışmak üzere olan Kavak Apartmanı’nda bir müteahhidin kağıt üzerinde gösterildiğini öne sürüyor.
Kavak:
“İlkem, yapmadığım bir binada müteahhit olarak görünmemek. Bu binada kat irtifakı kurulsun diye akraba ve dostlarımı kıramazdım. Ben apartmanın müteahhidi değilim.”
Değilse, bina neden Kavak’ın soyadını taşıyor?
Kavak’ın ilişkisi dünden hazır:
“Ortak alan masraflarını ben üstleneyim, merdiven yapayım, apartmanın soyadı benim soyadım olsun” dedim. Kabul ettiler.”
Her iki suçtan tutuklandı
2014 yılında Kavak İnşaat’ı kurduğunu ve 2019’da belediye başkanı seçilene kadar müteahhitlik yaptığını kaydeden Kavak, Nurdağı’nda yaptığı yedi, Hassa’da yaptığı iki binanın yıkılmadığını anlatıyor.
Bu savunma Kavak’ı kurtarmadı.
Kavak, taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma suçlarından iki kez tutuklanarak cezaevine gönderildi.” (KAYNAK)