Termoset Biyolojik Mürekkep Geliştirildi
Teknolojinin gelişmesiyle kısa sürede büyük mesafeler kat etmeyi başaran tıp dünyasında yeni bir keşif daha yapıldı. Bilim adamları, yapay organlar üretmek için kullanılabilecek özel bir ‘proje’ geliştirdiler. bioink‘ gelişmiş.
Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden bilim adamları tarafından geliştirilen biyo-mürekkep, şimdiye kadar gördüğümüz diğer biyo-mürekkeplerden değerli bir farklılığa sahip. yeni biyo-mürekkep, sıcaklıkla katılaşmışve böylece diğer biyo-mürekkeplere göre daha yüksek biyouyumluluk vaat ediyor.
Yeni biyo-mürekkep nasıl kullanılır?
Bugüne kadar geliştirilen biyo-mürekkepler çoğunlukla UV ışığı veya kimyasal etkileşimler yoluyla kürlenir. Bununla birlikte, UV ışığı hücrelerin DNA’sına zarar verme riski taşıma. Aynı şekilde, kimyasal etkileşimler hücre hasarına ve zehirlenmeye yol açabilir.
Biyo-mürekkebin sıcaklıkla kürlendiği yeni yöntem ” poli(organofosfazen) bazlı sıcaklığa duyarlı hidrojel ” ile mümkündür. Sıvı halde bulunan bu malzeme düşük sıcaklıklarda görev yapmaktadır.
Malzemenin bu özelliği sayesinde yapay organlar ya da üretilecek yapay dokular vücut sıcaklığında fiziksel dayanıklılığa kavuşabilmektedir. Malzemenin sertleşmesi için UV ışığı ve kimyasal etkileşim gibi yöntemlere başvurma ihtiyacı ortadan kalkar.
Yeni materyallerini teste tabi tutan bilim adamları, büyüme proteinleri içeren bir biyo-mürekkep hazırlayarak 3 boyutlu bir iskelet oluşturdular. Daha sonra onu bir farenin hasarlı kafatasına yerleştirdiler. Farenin kafatası, normal kemik rejenerasyonu yoluyla yeniden oluşturuldu ve hasar ortadan kalktı.
Biyolojik baskılar da uzay yolculuğu için kritik öneme sahiptir:
İnsanlık, Mars gibi uzun dönemli uzay yolculukları için hazırlanmaya başladığı için, bu yolculuklarda biyolojik baskılar da büyük değer taşıyacak. Radyasyonun ve düşük yer çekiminin etkilerine karşı önlem alınabilir ve hatta kemik dokusu zarar görmekten korunmuş olur.
En büyük faydası elbette bilim dünyasının bir çare bulmak için yıllarca büyük çaba sarf ettiği dünya çapındaki bilim topluluğudur. organ kıtlığına karşı olacak. Yapay organlarla yapılan nakiller çok kısa sürede yapılabilmektedir.